ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ​ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Αντιμετώπιση Ξυλοφάγων Εντόμων [Σαράκι] Και Εντόμων Αποθηκών

ΕΝΤΟΜΑ ΞΥΛΟΥ

Με το όνομα σαράκι αποκαλούμε συνήθως μια ομάδα ξυλοφάγων εντόμων. Είναι παρασιτικά έντομα, πραγματική απειλή, γιατί εκτός από τις ζημίες που προκαλούν στη φύση, αποτελούν και το σπουδαιότερο εχθρό των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων. Η προσβολή εμφανίζεται με τρύπες στα ξύλα και την παρουσία λεπτής σκόνης που αποτελείται από ρινίσματα ξύλου αλλά και περιττώματα του εντόμου. Ένας εύκολος τρόπος να αντιληφθούμε προσβολή είναι τόσο η εμφάνιση σκόνης όσο και η επανεμφάνισή της σε κοντινό σημείο μετά από καθαρισμό της προηγούμενης. Περαιτέρω εξέταση της οπής ή της ‘σκόνης’ μπορεί να αποκαλύψει και το ακριβές είδος του εντόμου. Τα έντομα τρέφονται με όλο το υλικό του ξύλου. Εμφανίζονται στην αρχή της ζωής τους με τη μορφή των αυγών, στη συνέχεια γίνονται προνύμφες μετατρέπονται σε νύμφες και ολοκληρώνονται αργότερα σε τέλεια έντομα. Μέσα στο ξύλο, η προνύμφη του εντόμου ζει από 1 έως πολύ περισσότερα χρόνια. Το στάδιο αυτό είναι πιο καταστρεπτικό για το ξύλο γιατί το έντομο αρχίζει τη διάνοιξη οπών και στοών μέσα σ’ αυτό.

Καταπολέμηση

Η καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων γίνεται με υποκαπνισμό (fumigation) με εντομοκτόνα αέρια. (ΦΩΣΦΙΝΗ)

Υποκαπνισμός - Ο υποκαπνισμός (fumigation) είναι η πλέον γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος απεντόμωσης χώρων και προϊόντων για την καταπολέμηση εντόμων αποθηκών, εξασφαλίζοντας την εξόντωση των εντόμων σε όλα τα βιολογικά τους στάδια (αυγό, προνύμφη, νύμφη, τέλειο έντομο). Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται για την απεντόμωση:

  • Προϊόντων όπως δημητριακά, άλευρα, όσπρια, ξηροί καρποί, αρωματικά φυτά, καπνά κ.α.
  • Επίπλων, ξυλείας και ξύλινων κατασκευών κατοικιών.
  • Αποθηκευτικών χώρων, silo

Όλες οι εφαρμογές γίνονται με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφαλείας, από ειδικά εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό και υπό την επίβλεψη και ευθύνη ειδικού επιστήμονα γεωπόνου.

Η διαδικασία υποκαπνισμού περιλαμβάνει τρία στάδια. Πριν την εφαρμογή, γίνεται έλεγχος της στεγανότητας του χώρου για να αποφευχθεί τυχόν διαρροή του σκευάσματος. Στη συνέχεια το καπνογόνο σκεύασμα διαχέεται στο χώρο για αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί η «απόλυτη» αντιμετώπιση των εντόμων. Τέλος και μετά την ολοκλήρωση του υποκαπνισμού, το εξειδικευμένο συνεργείο της ΑΛΦΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗΣ διενεργεί έλεγχο για να διαπιστώσει, εάν έχει αεριστεί επαρκώς ο χώρος προκειμένου να είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.

Η πολύχρονη εμπειρία μας στον τομέα αυτό, σας εξασφαλίζει πλήρη απαλλαγή χωρίς φθορές και με απόλυτη ασφάλεια

ΕΝΤΟΜΑ ΑΠΟΘΗΚΩΝ

Διάφορα έντομα προσβάλλουν τα δημητριακά, το αλεύρι, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τον καπνό και παρόμοια προϊόντα. Μερικά από αυτά τα έντομα μπορεί να υπάρχουν αλλά να μην τα αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα. Συνήθως αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα όταν αυτά πολλαπλασιασθούν και έχουν κάνει ήδη ζημιά στα προϊόντα. Τα έντομα αυτά αναφέρονται συνήθως ως ψείρες, πεταλούδες και σκουλήκια. Στην ουσία διαχωρίζονται σε κολεόπτερα (ψείρες) και λεπιδόπτερα(πεταλούδες, σκουλήκια). Κολεόπτερα και λεπιδόπτερα έχουν τέσσερα στάδια στην ανάπτυξή τους: αυγό, προνύμφη, χρυσαλλίδες και ενήλικο. Όλα τα στάδια μπορούν να είναι παρόντα στα προϊόντα, αλλά τα αυγά είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν τα βλέπουμε. Η προνύμφη είναι το πιο καταστρεπτικό στάδιο ορισμένες φορές, αλλά και το ενήλικο στάδιο είναι καταστρεπτικό σε κάποια από αυτά και είναι αυτό που βλέπουμε συχνότερα.

Υποκαπνισμός
 
Ο υποκαπνισμός (fumigation) είναι η πλέον γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος απεντόμωσης χώρων και προϊόντων για την καταπολέμηση εντόμων αποθηκών, εξασφαλίζοντας την εξόντωση των εντόμων σε όλα τα βιολογικά τους στάδια (αυγό, προνύμφη, νύμφη, τέλειο έντομο).

Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται για την απεντόμωση:

• Προϊόντων όπως δημητριακά, άλευρα, όσπρια, ξηροί καρποί, αρωματικά φυτά, καπνά κ.α.
• Επίπλων, ξυλείας και ξύλινων κατασκευών κατοικιών.
• Αποθηκευτικών χώρων, silo με την πρωτοποριακή μέθοδο του J-SYSTEM και άλλων χώρων.
• Όλες οι εφαρμογές γίνονται με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφαλείας, από ειδικά εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό και υπό την επίβλεψη και ευθύνη ειδικού επιστήμονα Γεωπόνου ή Χημικού.

Η διαδικασία υποκαπνισμού περιλαμβάνει τρία στάδια. Πριν την εφαρμογή, γίνεται έλεγχος της στεγανότητας του χώρου για να αποφευχθεί τυχόν διαρροή του σκευάσματος. Στη συνέχεια το καπνογόνο σκεύασμα διαχέεται στο χώρο για αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί η «απόλυτη» αντιμετώπιση των εντόμων. Τέλος και μετά την ολοκλήρωση του υποκαπνισμού, το εξειδικευμένο συνεργείο της Axiven Pest Control διενεργεί έλεγχο για να διαπιστώσει, εάν έχει αεριστεί επαρκώς ο χώρος προκειμένου να είναι ασφαλής για τον άνθρωπο. Μία από τις δυσκολότερες περιπτώσεις προσβολής είναι αυτή των ξυλοφάγων εντόμων, τα οποία προσβάλουν ξύλινα μέρη όπως έπιπλα, σκεπές, πατώματα ξύλινες κατασκευές κ.α.

Χρησιμοποιώντας υπάρχουσες οπές τα έντομα εισχωρούν στο ξύλο όπου και γεννούν τα αβγά τους. Μετά από κάποιο διάστημα και αναλόγως των συνθηκών και το είδος του εντόμου, εμφανίζονται οι προνύμφες οι οποίες τρέφονται αποκλειστικά με ξύλο μέχρι την ενηλικίωσή τους. Η διαδικασία της πρόσληψης τροφής από το ξύλο συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα όπου και ενδέχεται να δημιουργηθούν καταστροφές μεγάλης κλίμακος, άλλοτε εμφανώς και άλλοτε αφανώς.

Η παρατήρηση της προσβολής γίνεται συνήθως από την ‘σκόνη’ που αποτελείται από ρινίσματα ξύλου αλλά και περιττώματα του εντόμου. Ένας εύκολος τρόπος να αντιληφθούμε προσβολή είναι τόσο η εμφάνιση σκόνης όσο και η επανεμφάνισή της σε κοντινό σημείο μετά από καθαρισμό της προηγούμενης. Περαιτέρω εξέταση της οπής ή της ‘σκόνης’ μπορεί να αποκαλύψει και το ακριβές είδος του εντόμου.

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης των εντόμων αποθηκών είναι η εφαρμογή υποκαπνισμού, ή της οικολογικής θερμικής απεντόμωσης κατά τις οποίες επιτυγχάνεται εξόντωση των εντόμων σε όλα τα στάδια ακόμη και σε αυτό του ωού. Καλά αποτελέσματα για τον περιορισμό της προσβολής όταν αυτή γίνει αντιληπτή άμεσα σε πρωταρχικό στάδιο δίνει και η μέθοδος των ενέσεων στο ξύλο ή ο εμβαπτισμός τους σε ειδικά εντομοκτόνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συνδυασμός των παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται η συμβουλή του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας μας για την επιλογή και εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου.